Blog

2020-as újdonságaink legjava - társasjátékok

2021.01.13 09:25
2020-as újdonságaink legjava - társasjátékok

Hiszitek vagy sem, 2020-ban nem kevesebb, mint 462 új játékkal, kreatív készlettel, diafilmmel, könyvvel, papír-írószer termékkel lett gazdagabb a kínálatunk. Ennyi még gombócból is sok, ezért készítettünk néhány terméktípus szerinti TOP3-as listát azokról, amiket ti a legjobban megkedveltetek tavaly.

Ebben a posztban a társasjátékokat vesszük górcső alá, hihetetlen mennyiségű játékunk érkezett és elképesztő a társasjátéktípusok változatossága!

Orchard Toys – társasjátékok ovisoknak-kisiskolásoknak

Az angol Orchard Toys hihetetlenül népszerű a kicsik között. Nem is csoda, színpompás, vidám és könnyen felismerhető, sok esetben hordozható dobozaik már önmagukban játékra csábítanak, hát még, ami bennük van! A gyártó cég nagy figyelmet fordít arra, hogy a játékok játszva tanítsák a gyerekeket. Ha a kisgyerek kicsit nehezebben számol, ír, következtet, akkor ezekkel a fejlesztő társasjátékokkal biztosan beleszeret a nemszeretem-matekba, írásba, gondolkodásba.

A legnépszerűbb Orchard Toys újdonságok 2020-ban ezek voltak:

Klasszikus gyerektársasjátékok

Vannak olyan társasok, amik nem azért készültek, hogy „szándékosan” fejlesszék a gyerekek képességeit, egyszerűen csak szórakoztatóak. De persze egy igazán jó társasjáték úgy tanít, hogy észre sem vesszük… A gyerekeknek szóló társasjátékok választéka hihetetlenül széles, 2020-ban is több újdonság került a Katica polcaira, ezek annyira népszerűek voltak, hogy ez a TOP3 most valójában TOP5, hiszen a hatalmas választékból ti is alig győztetek válogatni.

Családi társasjátékok

A társasjátékozás népszerűsége az egekbe szökött az utóbbi években, a Katicánál többen is a rabjai vagyunk ennek a hobbinak, így mindig nagy érdeklődéssel – és szakértelemmel – figyeljük a legújabb trendeket: mit ajánljunk a vásárlóknak? A családi társasjátéknak több célnak is meg kell felelnie: egyaránt szórakoztatnia kell kicsit és nagyot, nem lehet „butuska”, mert akkor anyu-apu nem élvezi, de túl gondolkodós, bonyolult sem, mert akkor a gyerekek nem tudnak vele játszani. Szerencsére évente több ezer új társasjáték jelenik meg világszerte, van hát miből válogatni. A 2020-as újdonságok közül ezek voltak a kedvenceitek, bármelyiket vettétek is meg, mindegyik jó választás volt!

Egyszemélyes társasjátékok

Egyszemélyes társasjáték? Ez meg mi a szösz? Igen, ilyenek is vannak, egyrészt a társasjátékok világában is nagyon fontos az innováció, számtalan családi és stratégiai társasjátékot lehet szóló módban is játszani, hiszen nincs mindig partner, akivel le lehetne ülni egy jó partira. De ezek a játékok túl nagyok, sokáig tart elővenni, felállítani őket, ezért megszülettek az eleve egy játékosra készített játékok is. Ezek többnyire logikai, gondolkodós, feladvány-megoldós játékok, afféle „logikai keresztrejtvények”. Ha utazunk, unatkozunk otthon, vagy csak ilyesfajta kihívásra vágyunk, tökéletes megoldás mindegyik.

Tavaly sok ilyen játék került be a Katica kínálatában, és ti meg is szerettétek őket hamar, főleg ezt a hármat.

Műveltségi és asszociációs társasjátékok

Egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a műveltségi játékok. Hiába az internet, hiába érhetünk el mindent egy kattintással, még mindig nagy vonzereje van annak, hogy megmutassuk, mennyit tudunk magunktól a környező világról, a művészetekről és a tudományról.

Ha a műveltségi játékok előre törtek, akkor mit mondhatunk az asszociációs játékokról? Semmi nem lehet népszerűbb a képzeletet, fantáziát kreatív módon megmozgató játékoknál!

A TOP3 műveltségi/asszociációs játék újdonságok 2020-ban:

Pszichológiai társasjátékok

Ez így nagyon komolyan hangzik: pszichológiai társasjáték. De nem kell tőle félni, ez is csak egy játék! Olyan játék, ahol szorongás és szégyenérzet nélkül tudunk kitárulkozni mások előtt, ahol meg tudjuk beszélni a minket érintő és érdeklő családi, személyiségi, felnőtté válási problémákat. Ahol a család vagy baráti kör együtt tud a pozitív gondolkodás, az egymásra figyelés segítségével utat mutatni a többieknek – és közben játszani egy jót!

A pszichológiai társasjátékok éppen 2020-ban kerültek be a Katica kínálatába, és oda pompásan bele is illenek, hiszen a Katica fő célja a játékos fejlesztés. Lássuk hát, melyek voltak a tavalyi kedvenc pszichojátékaitok?

Szabadulós társasjátékok

És végül, de nem utolsósorban, a szabadulós játékok! A szabadulószoba, a maga fizikai valójában népszerű szórakozási forma – volt, amíg a vírusjárvány miatt erről is le kellett mondanunk. Ezek mintájára, de már jóval korábban megjelentek a szabadulós játékok. Ezek izgalmas helyszíneken játszódnak és izzasztó kalandokat kínálnak: sikerül-e időben és közös erővel kiszabadulni a fáraó piramisából, vagy a dzsungel mélyéről? Ezek a játékok – mint minden kooperatív játék – szükség esetén egyedül is játszhatóak, hiszen a való életben is bármikor előfordulhat, hogy rabul ejt minket egy bűvész hihetetlen trükkje!

 

Elképesztő, ugye? És ez csak a legjava volt! Ha még több társasjátékot szeretnél látni, böngéssz kedvedre közöttük itt!


"2020-as újdonságaink legjava"-sorozatunk további részei:

Tetszett a poszt? Nézz be hozzánk a Facebookon is!