Társasjáték

Társasjátékozni menő! Családdal vagy barátokkal? Egyedül vagy nagy társasággal? Gondolkodós vagy partijáték? Kvízjáték vagy asszociációs? Versenyzős vagy kooperatív? Kicsi gyerekeknek vagy kizárólag felnőtteknek? És miről szóljon: állatos, kincskeresős, építkezős, gazdálkodós, rejtélymegoldós, háborúzós, kirakós vagy történelmi? Nagydobozos vagy zsebben elférő? Bonyolult szabályú vagy a lehető legegyszerűbb? Táblás vagy kártyajáték? Rövid vagy hosszú? Djínyertes legyen? Olyan is van! A társasjátékok világa szinte végtelen, és egyre több a magyar társasjátékszerző is!

Tovább

Társasjátékozni igazán menő 10-20 éve lett, de a koronavírus-helyzet alatti bezártság idején a társasjáték népszerűsége az egekbe szökött. Mindenki játszik. A Katica Webáruház kínálatában a családdal, barátokkal vagy egyedül játszható társasjátékoké a főszerep, néhány példával:

  • Családi társasjátékok: általában 8-99 éves kor között játszható játékok, amiknek a szabálya nem túl bonyolult, hogy a gyerekek is megértsék, a játékmenet maximum 1 óra, és legtöbbször 2-4 fő játszhatja. A legtöbb slágerjáték ebbe a kategóriába tartozik, hiszen itt találnak széles közönségre. Témájuk változatos a vasútépítéstől (Ticket to Ride) a királyi palota csempézéséig (Azul). Lehetnek kissé stratégiaiak vagy asszociációsak (Activity, Képérzék).
  • Stratégiai társasjáték: ez a társasjátéktípus gondolkodós, agyalós, előretervezős játékokból áll. Néhány családi társasjáték is beleillik ebbe a kategóriába is (pl. Catan, Azul, Ticket to ride).
  • Asszociációs társasjátékok: a hangsúly a szabad asszociáción, kreatív gondolkodáson van. Nem kell tervezni, számolgatni semmit. (Activity, Fedőnevek, Hullámhossz) Sok családi társasjáték beleillik ebbe a kategóriába is.
  • Kooperatív társasjátékok: ezekben a játékosoknak össze kell fogniuk, hogy legyőzzék magát a játékot. Együtt, közösen, esetleg előre kiosztott szerepek mentén kell egy problémát megoldani. Ilyenek a szabadulós játékok, vagy a kooperatív játékok egyik legnépszerűbbike, a Pandemic.
  • Logikai játékok: a logikai társasjátékok nagyon nagy része egyszemélyes, ahol a játékosnak egyre nehezedő feladványokat kell megoldania. Tipikusan ilyenek a Smart Games játékai.
  • Partijátékok: a partijáték nem szól semmi másról, csak a vidámságról. Lehet, hogy picit gondolkodós, de nem éri el a stratégiai játékok szintjét. Lehet, hogy asszociatív, de nem feltétlenül. De az is lehet, hogy a játék során produkálnunk kell magunkat valamilyen módon. Rövidek, 20-30 percesek, legfeljebb 1 órásak, és nagyobb társasággal is játszhatóak. Ilyen játék az Activity, a Cica, pizza, taco, gida, sajt, a Tic-tac Bumm vagy az Aranyásók.
  • Gyerektársasjátékok: ezeket a játékokat kifejezetten gyerekeknek, főleg az óvodás, kisiskolás korosztálynak készítették. A szülők felügyelete nélkül is játszhatóak, de olvasni nem tudó gyerekeknél a szülőnek kell elmondania a szabályt. Szabályrendszerük egyszerű, többnyire a dobok-lépek mechanizmuson alapul, vagy memóriajáték. Ilyen játékok az Orchard Toys játékai, a Szendergő hercegnők, a Marbushka játékainak jó része, 
  • Oktató/Fejlesztő társasjátékok: ezeknek a társasjátékoknak a fő célja a gyerekek játékos fejlesztése, főleg a matematika terén. Nehezen megy a számolás? Külön játékok készültek az összeadás és kivonás vagy a szorzás gyakorlására, de akad játék, amivel az angol nyelvet is lehet gyakorolni. Az Orchard Toys minden játéka - a puzzle-ök kivételével - ebbe a kategóriába is beleillik.
Tovább