Blog

Minden babánk ölelő karokra vágyik!

Benedek-Horváth Bogáta
2024.02.06 08:00
Minden babánk ölelő karokra vágyik!

A játékbaba mindig is a gyermekek legkedveltebb játékai közé tartozott. Nem számított, hogy csuhéból, rongyból, vagy gyapjúból készült. A lényege az általa kifejezett és megélt érzelmi többlet volt.

Ez az érzelmi többlet a kisgyermek számára biztonságot ad, főleg akkor, amikor meg kell történnie az anyáról való első leválásnak, bölcsödés, illetve óvodás kor kezdetén.

A babák az elmúlt 100 évben nagyot változtak, de a gyerekek érzései, amik valóságosak és nagy intenzitással kötődnek a babákhoz nem változtak.

A gyermek a játékbabában saját magát látja, a vele való játék közben dolgozza fel azokat az általa megélt eseményeket amik erős nyomott hagytak benne.

A babák szerepe a gyermek pszichés fejlődésével természetesen változik!

  • Kezdetben inkább az édesanyát pótolja, ezért szeretik a kicsik a választott "pótlékot" mindenhová magukkal vinni.
  • Nagyobb óvodás gyerekek már szerepjátékot játszanak a babákkal. A felnőttek világát utánozzák, átélik a saját életük rendszeres rituáléit, eseményeit, érzéseit.

A játékbabával észrevétlenül sajátítják el a

  • gondoskodás,
  • empátia,
  • türelem,
  • felelősségvállalás,
  • odafigyelés készségét is.

A babával gyakran beszélgető gyermeknek fejlődik a képzelőereje, kreativitása, fantáziája, kifejezőkészsége, megtanulja kifejezni az érzelmeit.

A baba öltöztetése, vetkőztetése, esetleg fürdetése a gyermek számára láthatatlan módon járul hozzá a finommotorikus mozgások fejlődéséhez, hiszen ő "csak" játszik. Ez a szabad és természetes játék a fejlődés legnagyobb támogatója.

Ezek mellett természetesen még sokáig, akár a kisiskolás kor végéig is megmaradhat a baba "alvótársként", aki vigaszt nyújt, biztonságot ad és feloldja a napközben megélt feszültségeket. 

A babák és babaruhák között nézelődve, válasszd ki a gyermekedhez legközelebb álló barátot és segítőtársat!