Blog

Fejleszd velünk gyermeked érzelmi intelligenciáját!

Benedek-Horváth Boglárka
2023.10.18 10:09
Fejleszd velünk gyermeked érzelmi intelligenciáját!

Ma nagyon divatossá vált az EQ (érzelmi intelligencia) fejlesztése. De tudjuk, hogy pontosan mit is jelent ez a fogalom? Az EQ- ról ma azt gondoljuk, hogy "az életbeli sikeresség legjobb előrejelzője lehet". - írja Nancy Gibbs. 

Az EQ legfontosabb szerepe, hogy segítségünkre van a tájékozódásban az érzelmek területén. Vagyis segít megérteni a saját érzéseinket és a másikét is! 
Gyermekeink érzelmi intelligenciájának fejlesztése a legnagyobb kihívás és a legfontosabb feladat kell, hogy legyen számunkra!

Bármilyen hatás is ér bennünket az életben, nem a megszerzett tudásunk, hanem a bennünk lévő - a "megszerzett" - érzelmek alapján reagálunk. 

Érzelmi inteligencia

Mindenféle kognitív tudás átadása is sokkal hatékonyabb lehetne, ha gyermekeink érzelmi intelligenciáját fejlesztenénk az első hat évben és nem az "agyi kapacitásuk növekedésére" összpontosítanánk. Ha gyermekünk az iskolában kitűnő, az mindössze azt jelenti, hogy osztályzatok tekintetében kivételesen jól teljesít. De semmit nem mutat meg abból, hogy:

  • ez a gyermek felnőtté válva,
  • hogyan viseli majd az élet küzdelmeit, 
  • fel tud-e állni az őt, esetleg, földre kényszerítő sérelmek után,
  • tud-e együtt élni a győzelmeivel, sikereivel - ami pontosan olyan nehéz lehet, ha érzelmileg felkészületlenül érik, mint a fájdalmakkal, sikertelenségekkel, veszteségekkel megbirkózni,
  • kitud-e alakítani egész életre szóló harmonikus társas kapcsolatot,
  • kitudja-e majd bogozni belső, lelki konfliktusait,
  • rendelkezik-e majd kellő önfegyelemmel és önkontrollal.

Az óvodás, kisiskolás gyermekek számára a játék az egyik leghatékonyabb érzelmi intelligencia fejlesztő lehetőség, ami teret ad a közös együttlétre, gyermekünkre szánt minőségi időre. 
Ezt sohasem lehet túl korán elkezdeni, de sohasem túl késő! 

Az IQ (értelmi intelligencia) a személyiség készségterületének 20%-át teszi ki, oktatási rendszerünk 90%-a mégis ennek a területnek a fejlesztését szolgálja. S bár az érzelmi intelligencia csak elvétve fejlődhet iskolai, illetve intézményi keretek között, mégis fontos tudnunk, hogy: „az érzelmi intelligencia szerepe, hogy hordozza az értelmi intelligenciát”. - írja Uzsalyné Pécsi Rita nevelés kutató szakember. Vagyis átütő , és tartós sikert az iskolában is csak az a gyermek érhet el, akinek érzelmi fejlettsége alá tudja támasztani a megszerzett tárgyi tudást. Tehát, aki helyesen alkalmazza az elméletet a gyakorlatban!

Az itt bemutatott játékok mindegyike arra hivatott, hogy segítségetekre legyen egy-egy beszélgetés elindításában. Ezek nem a célt jelentik, hanem az eszközt adják kezetekbe gyermeketek érzelmi intelligenciájának fejlesztéséhez. Tegyétek őket boldoggá!

Támogasd te is a gyermekedet abban, hogy megfelelő érzelmi intelligenciával rendelkezzen! Ajánlott fejlesztő eszközeink között itt tudsz körbenézni!