Blog

Abrakadabra... 5+1 játékötlet a kalapban

Benedek-Horváth Bogáta
2024.01.03 15:40
Abrakadabra... 5+1 játékötlet a kalapban

Januárban az esték még nagyon hosszúak: a korai sötétedés nem teszi lehetővé a délutáni kimozdulást, de már nincs itt az ünnepi készülődés feladata, hangulata sem. Kicsit szürke, kicsit sivár...tegyük hát színesebbé!

Mióta gyermekeim vannak úgy érzem, hogy a január a leghosszabb hónap...kiszakadva a karácsonyból hirtelen újra meg kell találni a helyünket a hétköznapokban. A szünet után mindenkinek nagy váltás az újra elinduló napi rutin, akár óvodás, akár iskolás gyermek mellett kell újra munkába indulni.

Olyan ötletet hoztunk most Nektek, ami varázslatossá teheti a hosszú januári délutánokat, estéket is!

Ezt az 5+1 játékötletet egy kihívásra is felfűzhetitek a következő képpen:

Minden hétre választhattok egy témát - pl. állatok - és a hét napjain más más játék segítségével járhatjátok körül.

Számodra könnyebbséget, gyermekednek több lehetőséget jelent, ha néha meghívtok néhány játszótársat is!

  1. Első nap bábozhattok állatos meséket, felváltva adjatok elő, illetve legyetek közönség az előadáshoz. A bábozás komplex hatása abban rejlik, hogy sokféle képességet fejleszt. Főként a gyermekek pszichés problémáinak megoldásában bír nagy jelentőséggel, de kiemelkedően pozitív hatása van az oktatásban, nevelésben is, hiszen a kedves figurák hűen és maradandóan közvetítik a szülő és pedagógus által átadott ismereteket, amelyek a bábjátéknak köszönhetően mélyebben és gyorsabban épülnek be a gyermek tudatába. A játékhoz kiegészítőket ITT találsz!
  2. A második nap válasszatok építőjátékot, vagy kirakót és mindenki építsen fel, rakjon ki egy általa kiválasztott állatot, az is lehet hogy minenki más építőanyaggal dolgozik. Közösen építhettek utána egy állatkertet az elkészült állatoknak. Az építés sokoldalúan használható játék ahol már az előkészület is öröm, hiszen játék az is amig megépíti a gyermek azt, amivel utána játszani fog. Akár egyedül, akár társaságban hosszú időre tudja lekötni a gyermek figyelmét. Építőjátékokat ITT találsz.
  3. A harmadik nap válasszatok állatos társasjátékokat és nevessetek együtt sokat! Sok nevetés, izgalom, és a másik mélyebb megismerése csak néhány a társasjátékokban rejlő nagy lehetőségek közül. Izgalmas társasjátékokért kattints IDE.
  4. A negyedik nap az állatok készüljenek el gyurmából és alakuljon egy szuper cirkuszi társulat belőlük. A gyurmázás a finommotorika fejlesztését segíti azáltal, hogy erősíti az ujjakat. Méhviasz alapú gyurmáink közül ITT válogathatsz.
  5. Az ötödik nap, öltözzetek be állatoknak és adjatok elő egy mesét, akár olyat, amit ti találtok ki. A szerepjáték fejleszti a fantáziát, szókincset és önkifejező képességet. A szerepjátékokhoz kiegészítő eszközöket ITT találsz.
  6. A hatodik nap olvassatok, meséljetek állatos diafilmeket. Az is izgalmas játék ha te csak a diafilm első néhány képkockáját olvasod fel, majd hagyod, hogy gyermeked saját fantáziája szerint szője tovább a mesét a diafilm képei alapján. Diafilmeket ITT találsz.

A következő hétre választhattok új témát: robotok, kalózok, autók, tündérek - csak a fantáziád szab határt a lehetőségeknek, de a gyermekedre is nyugodtan bízhatod a választást...és a január csak úgy elrepül sok élményt hagyva maga után. Mert a játék addig sem érhet véget, amíg végre eljön a tavasz.