Blog

A pénz lehet játék, ha megfelelőek a szabályok!

Benedek-Horváth Bogáta
2023.10.27 13:30
A pénz lehet játék, ha megfelelőek a szabályok!

Himer Csilla pénzpedagógus szerint elengedhetetlen, hogy megtanítsuk gyermekeinknek a pénzzel való megfelelő bánásmódot. Ahhoz, hogy felelősségteljes és magabiztos legyen gyermekünk a pénzügyek terén, nem árt, ha felülvizsgáljuk a saját szokásainkat, beidegződéseinket.

Mikor az első gyermekünk kisiskolás korba lépett nagy dilemmába ütköztünk:

Adjunk zsebpénzt vagy ne adjunk?

Ha adunk akkor annak felhasználásáról ő dönt, vagy beleszólhatunk?

Ha ő dönt, akkor ugyan, milyen tapasztalatok alapján tud dönteni?

Hiszen nincsenek megfelelő ismeretei...az értékével sincs tisztában,...gondoltuk mi,...aztán hamar kiderült, hogy tapaszataltai igenis vannak:

olyanok, amiket tőlünk látott, hallott.

Gyermekeink minket figyelve alakítják ki - tudat alatt - már egészen kiskortól a pénzhez való viszonyukat. "A kicsik rendkívül gyorsan tanulnak, megfigyelik, mit csinálunk, utánoznak, követnek bennünket. Éppen ezért nem mindegy, milyen példát mutatunk nekik. Ha azt látják, hogy a buszon bliccelve, jegy nélkül utazunk, akkor ezt a példát fogják követni. Ugyanakkor, ha a szüleik minden hónapban leülnek és beosztják, kiszámolják a havi elkölthető pénzt, akkor ugyanez a tervezési igény bennük is kialakul. Tudattalanul is neveljük gyermekünket a pénzkezelésre, mert a legtöbbször észre sem vesszük, amikor lemásolják a tevékenységeinket" – magyarázza Himer Csilla pénzpedagógus.

Így hát leültünk a 7 éves nagyfiúnkkal és részletesen átbeszéltük a zsebpénzzel járó jogokat és felelősséget is.

Mi a következő egyszerű de fontos szabályokat hoztuk:

  • minden hónap elején kapja meg a zsebpénzt, bizonyos dolgokat magának kell ebből megvenni, (pl: ha elveszíti a radírját, ceruzáit) erre félre kell tenni,
  • a megmaradt pénzt szabadon bármire elköltheti, nem szólunk bele,
  • ha azonban mindent elkölt és nem marad arra, amit neki kell magának megvenni, akkor sajnos azt a következő zsebpénzéig nélkülöznie kell.

Ezeket a szabályokat leírtuk és kitűztük a hűtőre, ott mindenki láthatta.

Követett el hibát, de rengetegett tanult belőle. Néha nekünk sem volt könnyű hagyni, hogy hibázzon, de kitartottunk a megállapodásunkban.

Legelső gyermekünk ma már 16 éves, és hat másik gyermekünk követi minden lépését, ők már nemcsak a miénket figyelik :) és tudjuk, hogy jó utat követnek!

"A saját pénz birtoklása már felnőttes, a gyűjtés, a számolgatás közben pedig még az önbizalmuk is fejlődik, erősödik. A spórolás, a megtakarítás igényét ebben a korban ki lehet alakítani a gyerekekben. A pénzgyűjtés ugyanakkor még nagyon komoly munkát jelent nekik, és az sem egyszerű a számukra, hogy céljaikat kitalálják. Ebben mindenképpen segíthetjük őket" – javasolja Himer Csilla.

A szakértő szerint ajándékba is adhatunk pénzt a gyerekeknek, de ebben az esetben is érdemes bizonyos szabályokat betartani:

"Lényeges, hogy ne azért adjunk a gyereknek pénzt, mert nem volt időnk ajándékot vásárolni neki. Pénzt csak akkor ajándékozzunk, ha azzal a céljai megvalósításához akarunk hozzájárulni. Például régóta szeretne a hobbijával kapcsolatosan valamilyen dolgot megvenni, vagy éppenséggel ahhoz kapcsolódó tanfolyamon részt venni. Mindenkor a céljai elérését segítsük az ajándékba adott pénzzel" – mondja Himer Csilla.

Vannak családok, ahol külső motivációként használják a pénzt, amit akkor kap meg a gyermek, ha bizonyos dolgokban jól teljesít.

A szakértő így vélekedik erről:

"Jobb megoldásnak tartom a zsebpénzt, mert a gyermek önmagáért tanul, azért, hogy okosodjon, hogy több legyen, és ez nem kapcsolható össze a pénzügyekkel. A házimunkáért sem jár pénz, hiszen azért takarítunk fel, hogy szebb és tisztább otthonban élhessünk, amit a másik iránti szeretetből teszünk. Ugyanakkor, ha a gyerek olyasmiben segít otthon, ami nem tartozik a házimunka körébe, nem függ össze a tanulással, akkor azért a pluszfeladatért jutalmazhatjuk pénzzel is."

A pénzpedagógus szerint abban, hogy a gyermekben kialakuljon a pénz kezelésének megfelelő módja, elsősorban a pozitív szülői példa segíthet: 

  • ha a gyermek azt látja, hogy otthon a pénz nem tabu,
  • nem valami rossz dolog,
  • hanem eszköz, amelynek használatával a szülei a céljaikat elérhetik,
  • amit gondosan megtervezve hétről-hétre beosztanak,
  • nem költenek fölöslegesen,
  • nem unaloműzés a vásárlás,

akkor benne is megérik az erre irányuló igény, és felnőttként sikeresen kezelheti majd a pénzügyeit.

A Ti példátok mellett most szeretnénk néhány játékot ajánlani Nektek, amik nemcsak az ismeretek bővítésére, hanem a hosszú őszi esték tartalmas kitöltéséhez is tudatos választást jelentenek!

Nézzétek meg pénzügyi játékainkat!

Játékra fel! ...de tartsátok be a szabályokat! :)