Blog

Floortime - 30 perc, hogy minőségi időt tölts a gyermekeddel!

2023.05.28 08:10
Floortime - 30 perc, hogy minőségi időt tölts a gyermekeddel!

Ma egy izgalmas témával jelentkezünk, ami mindannyiunk számára hasznos lehet a gyermekünkkel való kapcsolat javításában, fejlesztésében.

Szeretnénk bemutatni neked a Floortime módszert, mely egy játékos, interaktív fejlesztő terápiás lehetőség. Segítségével közelebb kerülhetsz gyermekedhez, és elmélyítheted a köztetek lévő kapcsolatot.

A Floortime módszer olyan eszköz a nevelés és terápia területén, amelynek segítségével a gyermekeddel való interakció és kommunikáció fejlődését támogathatod. Nem számít, hogy a gyermek tipikus fejlődésű vagy sajátos nevelési igényei vannak, a Floortime alkalmazásával mélyülhet kapcsolatotok, és gazdagodhat közös játékotok.

A Floortime módszer lényege a gyermek érdeklődése szerint megválasztott közös játék. Te mint szülő veszel részt a játékban, figyelsz a gyermek kezdeményezéseire, és bekapcsolódsz az általa választott tevékenységekbe. Így a gyermek érezni fogja, hogy támogatod őt, és figyelembe veszed érdeklődését. Az ilyen közös játék lehetőséget nyújt neki arra, hogy kifejezze gondolatait, érzéseit, ötleteit.

A Floortime módszernek számos előnye van. Azáltal, hogy aktívan részt veszel a gyermek által kezdeményezett tevékenységekben, fejlesztheted a kommunikációs készségét, problémamegoldó képességét, erősítheted érzelmi kötődését és szociális készségeit. A Floortime módszer alkalmazása során az együtt töltött idő minden pillanatát kihasználhatjátok, így a játékos interakció nem csak fejlesztő hatású, de élménydús és örömteli is lehet.

A Floortime módszer nemcsak terápiás ülések során alkalmazható, hanem beépíthető a mindennapi életetekbe is: használhatjátok az otthoni környezetben, és nemcsak játék közben, de akár a mindennapi tevékenységek során is. Közösen építtek tornyot, együtt főztök, az udvaron játszotok, a lényeg, hogy ezeket az interakciókat a gyermek kezdeményezze, te pedig figyelmesen és aktívan válaszolj rá.

A Floortime módszer nemcsak azokkal a gyerekekkel működik, akiknek sajátos nevelési igényeik vannak, hanem minden családban értékes és hatékony lehet. Ez a megközelítés az érzelmi kötődés erősítésére, a kommunikáció fejlesztésére és a mindkét fél számára élvezetes tevékenységekre épül, így minden kapcsolatot erősít és mélyít.

Ha tehát fejleszteni szeretnéd a gyermekeddel való kapcsolatot, és egyúttal játékosan támogatni kívánod a fejlődését, a Floortime módszer remek választás lehet. Használjátok ki az együtt töltött pillanatokat, figyelj a gyermek kezdeményezéseire, és játsszatok együtt olyan tevékenységekben, amiket mindketten élveztek. Ezzel erősíted a köztetek lévő köteléket, fejlesztheted a gyermek kommunikációs és társas készségeit, és ő érezni fogja, hogy támogatod és értékesnek tartod.

Reméljük, hogy ez a bejegyzés segített megismerni a Floortime módszer lényegét és alkalmazásának lehetőségeit. Ne feledd, hogy minden együtt töltött idő lehetőséget ad a kapcsolatépítésre és a játékos fejlődésre.
Használjátok ki ezeket az alkalmakat, fedezzétek fel együtt a Floortime módszer által nyújtott örömöket, fejlődési lehetőségeket!

A játék és fejlesztés iránti elkötelezettséggel