Blog

Van, amit csak az Angyalok tudnak...

Benedek-Horváth Bogáta
2023.12.22 07:00
Van, amit csak az Angyalok tudnak...

"...Bárcsak végre megtudhatnám karácsonyra mit kapok, olyan jó, hogy elhoztátok karácsonyi angyalok..." (Gryllus: Karácsonyi angyalok)  

Nálunk az Angyal hozza a karácsonyfát, csak úgy, mint az ajándékokat. 23-án este bezáródik a nagyszoba ajtaja és 24-én sötétedés után Angyal csilingelésre nyílik ki újra.

Addigra gyermekeink minden elképzelhető módon igyekeznek a titok nyitjára akadni: kopogással, morze jelekkel, kukucskálással a kulcslyukon...ez mind a várakozásban rejlő csoda része. Játék. Mégis mindennél komolyabb és fontosabb. Mert a titokban születik meg a várakozás valódi beteljesedése.

- Ki csönget?

- Az Angyal.

- Ki hozza a fát?

- Az Angyal.

- Ki teszi oda az ajándékokat?

- Az Angyal.

- Honnan tudja, hogy mit kértem?

- Mert ő Angyal.

Az Angyaloknak titka van.

És minden kisgyerek megismeri ezt a titkot. Nem kell félteni őket. Ki hamarabb, ki később, de mindenki rájön magától, ha nem akarjuk a kérdéseiket idő előtt megválaszolni. Hagyjuk, hogy megszülessenek a saját válaszaik.

Előbb utóbb rájönnek, hogy az Angyal karácsonykor bennünk van. Anyában, Apában, Nagyszülőkben...

És, ahogy növekednek bennük is növekszik az Angyal.

Egyszer majd ők lesznek,akik pénzt, időt, energiát nem sajnálva készülnek a csodára és várakoznak azzal a titokkal a szívűkben, amit olyan jó őrizni magunkban...egész évben, nemcsak karácsonykor.

Nálunk a legnagyobbak is hisznek a Karácsony csodájában, annak ellenére, hogy már ismerik a titkot. Soha nem beszélnek erről, át akarják adni a kisebbeknek is. A karácsonyi csoda már bennük van, nem veheti el tőlük senki. A pillanat, amikor csengőszóra belépnek a nagyszobába és meglátják a fát, alatta a meglepetéseket rejtő csomagokkal, tudják, hogy megszületett a csoda, újra! Hol? Bennünk! Őrizzük jól!

Áldott Karácsonyt kívánunk!