Blog

Minden jelmez készen áll?

Benedek-Horváth Bogáta
2024.01.10 09:00
Minden jelmez készen áll?

"Bál, bál, maszkabál!
Minden jelmez készen áll,
szól a nóta, messze száll:
Áll a bál, áll a bál,
áll a fényes maszkabál!"

(Gryllus Vilmos: Maszkabál)

A farsangi időszak a keresztény hagyományban vízkereszttől - január 6. - húshagyó keddig, a nagyböjt kezdetéig tart.

Vízkereszt ünnepével ér véget a karácsonyi ünnepkör és kezdetét veszi a farsangi mulatságok ideje. Ez az időszak gazdag néphagyományokra épül:

  • Magyarországon a legismertebb farsangi népszokás a mohácsi busójárás, ami elsősorban egy télűző szertartás, ahol nagy bundákba bújt férfiak félelmetes álarccal nagy zajt csapva riasztják el a telet, hogy utat engedjenek a tavasznak.
  • A télűzés jellegzetes szimbóluma még a kiszebáb elégetése is. A kiszebáb egy szalmából font nagyméretű bábú, amit énekek és népi rigmusok kíséretében tűzre dobnak, ezzel vetve véget végérvényesen a télnek és ezzel minden rossznak.
  • A farsang leginkább közismert hagyománya a jelmezbe öltözés, ami elsősorban a gyermekek számára jelenti a farsang csúcspontját.

Miért olyan fontos számukra?

...mert más bőrébe bújhatnak egy rövid időre.

...bármik lehetnek és természetesen amíg a jelmez rajtuk rendelkeznek mindazokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, amikkel az általuk választott karakterek is.

...a rajtuk lévő jelmez segítségével személyiségüket is elrejthetik mások elől, ami felszabadítólag hathat rájuk.

...oldhatja a bennük lévő feszültséget és ezáltal könnyebb legyőzni félelmeiket, szorongásaikat.

Engedjük, sőt kérjük őket arra, hogy válasszanak jelmezt maguknak! Ez nekünk is segítség az őket foglalkoztató tulajdonságok felismeréséhez, illetve az általuk önmagukban legyőzni kívánt félelmek megismeréséhez.