Blog

Középső csoportban az élet játék és mese... - 1. rész

Benedek-Horváth Bogáta
2024.01.25 10:00
Középső csoportban az élet játék és mese... - 1. rész

Igen! Legnagyobb részt! És ez így van jól! DE a háttérben már ott lopakodik és készülődik az iskola. Érdekes lesz és izgalmas!

Szeretnénk, ha gyermeked és te is éveken keresztül megőrizhetnétek az iskola szeretetét! Szükséges-e ehhez fejlesztés és, ha igen, akkor mit kellene fejleszteni?

MI a gyerekbarát fejlesztés elvét szorgalmazzuk, ami úgy segíti gyermeked képességeinek kibontakozását, hogy közben sem a kedvét, sem az önbizalmát sem a belső motivációját nem veszíti el!

Hat területet szeretnénk most körbe járni és bemutatni nektek:

  • mozgás fejlődés,
  • beszédfejlődés,
  • finommotorika fejlődése,
  • kognitív készségek fejlődése,
  • szociális készségek fejlődése,

amelyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani középső csoportban, illetve a nagycsoport első félévében, hogy megalapozott döntést hozhassatok majd következő év januárjában, amikor választani kell, hogy gyermeketek iskolába megy, vagy még egy ajándék évet kap az óvodában.

Nagyon fontos, hogy azért mert valaki nem kezdi el hat évesen az iskolát nem marad le semmiről! Sőt! Lehetőséget kap arra, hogy valóbban minden területen felkészülten kerüljön az iskolapadba és játék lehessen számára a tanulás. Ez sokkal nagyobb előnyt jelent, mint hátrányt!

Egyik gyermekünkről már óvodás korában kiderült, hogy különleges szellemi képességekkel rendelkezik. A nagycsoportot megelőző nyáron már harmadik osztályos szinten "tartott" matematikából anélkül, hogy mi bármit hozzá tettünk volna ehhez. DE a szociális készségei lassabban fejlődtek a korosztályánál. Így a szellemi képességei hiába mutattak túl az életkorán tudtuk, hogy nem kezdheti el az iskolát, mert nem minden területen áll készen. Hálásak voltunk és vagyunk így utólag is, hogy még egy évet nyert az óvodában. Sokszorosan térült meg az iskolai tanulás során. 

Az iskolakezdéshez nem elég, ha egy-vagy több területen kiemelkedő a teljesítménye. Az iskola csak akkor lesz komfortos számára, ha minden szükséges területen rendelkezik a megfelelő fejlettséggel. Ha van kiugróan fejlett terület az könnyebbséget jelent, de nem helyettesíti más terület hiányosságát!!

A következő cikkben a mozgás fejlődést illetve annak fejlesztési lehetőségeit vesszük górcső alá! Tartsatok velünk!

Addig is ajánlunk nektek náhány izgalmas játékot a cikk alatt!