Blog

Közeledik a tavasz, ébred a természet.

2023.03.16 18:35
Közeledik a tavasz, ébred a természet.

Homokozni jaj, de jó! 

- avagy a homokozás jótékony hatásai a gyermek fejlődésére.

 

Végre itt a tavasz, itt a jó idő! Egyre több időt lehet kint tölteni a kertben és a játszótéren. Előkerülhetnek a gyerekek által várva várt motorok, biciklik, labdák - és természetesen a homokozós játékok is.

 A homokozás, a természetes motiváló erejével, ami maga a homok, rengeteg fejlesztő hatást rejt magában. A homokozás nem csupán bíbelődés a homokkal, egyesül benne a mozgás, a játék és a kreatív gondolkodás. A gyerekek magáért a cselekvés öröméért játszanak, ami pihentető, feszültségoldó élménnyel szolgál nekik. És ez miért is jó? A játék motivációja a tevékenység és az öröm. E tevékenység közben szerzi a gyermek tapasztalatait a világról és önmagáról, fedezi fel a világ összefüggéseit. A megszerzett tapasztalatok tudatosítása pedig a tanulási folyamat része. Az „én is tudom ezt” kompetenciaélménye ösztönzi az újabb és újabb ismeretek megszerzésére, kísérletezésre, tanulásra. Mindennek megtapasztalására kiváló helyszín a homokozó. Ha szabadon alkothatnak a gyermekek, rengeteg gyönyörű, kreatív dolog készülhet el a kezeik alatt, aminek csak a képzeletük szabhat határt.

 Kezdő pöttömöknek, akik még csak most ismerkednek a homok sajátosságaival, érdemes beszerezni néhány homokozóformát, vödröt, lapátot, mint például a MINILAND homokozó készletei, és formái. Így mindamellett, hogy matatnak a homokban, fejlesztve a tapintásos érzékelésüket, már az elején lehetőségük nyílik valami önálló dolgot létrehozni, sikerélménnyel megkoronázva a tevékenységüket. Ez a matematikai gondolkodást is előkészíti, hiszen végig kell gondolni, hogy a kívánt formát hogyan is lehet elérni. Célzottan tanulja meg az eszközt használni, gyakorolva a szem-kéz koordinációt, a finommozgást, ami később az író-rajzoló tevékenységhez is alapvető készség lesz.

 Nagyobb gyermekeknek, akik már társaikkal karöltve komplexebb játékot játszanának, a homokozó a szerepjátékok színtere lesz. Ilyenkor gyakorolják, fejlesztik szociális képességeiket, fedezik fel saját határaikat és az együttműködés jótékony hatásait. Ennek elősegítésére célszerű beszerezni néhány fagyikelyhet, szitát, ha épp cukrászatot nyitnának, vagy műanyag járműveket nagyobb lapáttal, ásóval, taligával, hogy könnyebb legyen a nagyszabású tereprendezés is a homokozóban.

 Ha minden szükséges hozzávaló megvan, akkor nincs más hátra, irány a homokozó!