Blog

Kell készülni az ovira? Igen! És érdemes!

Benedek-Horváth Bogáta
2024.02.12 07:00
Kell készülni az ovira? Igen! És érdemes!

Nemcsak a gyermeknek, az anyának is meg kell érni az óvoda elkezdéséhez.

Nálunk a gyerekek nem szerettek oviba járni.

Tisztában voltam azzal, hogy miért van ez így, de sok időbe telt amíg el is tudtam fogadni, hogy én vagyok az oka. Nem szeretem az óvodát.

Gyerekként nagyon szerettem oviba járni és mielőtt gyermekeim óvodás korba léptek, úgy gondoltam, hogy náluk sem lesz másképp. Aztán mégis másképp lett. Miattam.

Abban a nagyon szerencsés helyzetben voltam, hogy már a gyerekek születése előtt eldöntöttük férjemmel, nem megyek vissza dolgozni addig, amig a legkisebb gyermekünk nem kezdi el az iskolát. Így a bölcsödei ellátás, mint szükségszerűség, szóba sem került. Nem akartuk, hogy intézményekben töltsék a gyerkekek a napjaik nagy részét, én akartam foglalkozni velük. Minden tökéletes is volt, de az óvoda felől már nem dönthettem ennyire szabadon. Amíg csak lehetett kitoltuk annak az elkezdését is, majd ebéd után mindig elhoztam őket, de óvodába járni kötelező. Így nem volt más hátra el kellett kezdenem dolgozni magamon, hogy ne nehezítsem megy a gyermekeim helyzetét mégjobban.

Sok-sok évbe telt, de mire 7. gyermekünk kezdte meg az óvodát elértem a célt. Vele már egy egész nyarat "készültünk" az óvodára, elsősorban érzelmileg. Aztán az első ovis napján csak dobott egy puszit az ajtóból és szaladt a csoportba...vissza sem nézett...furcsa érzés volt, de nagyon megnyugtató is. Sikerült!

Mit jelent az a fogalom, hogy "ÓVÓDAÉRETT"? Elsősorban érzelmi és szociális felkészültséget az szülőktől való leválásra és bizonyos fokú önállóságot az étkezés, öltözés, beszéd és szobatisztaság tekintetében. Nézzük meg, hol mire érdemes figyelni!

Érzelmi érettség

Szerintem az egyik legfontosabb pillér. Magában foglalja, hogy a gyermek biztonságban érzi magát azon a helyen, ahova kerül. Tudja, hogy a reggeli elválás nem végleges, a szülei érte fognak jönni. Ehhez nagy segítség, ha minden nap megbeszéljük vele, mikor megyünk érte: ebéd után, alvás után. Az elengedés pedig mindig kölcsönös kell, hogy legyen. A gyermeknek el kell tudni engedni a szülőt, a szülönek pedig a gyermeket.

Szociális érettség

Fontos, hogy az óvodába kerülő gyermek kapcsolatot tudjon teremteni más gyermekekkel. Például a játszótéren keresse a gyerekek társaságát, ne igényelje a szülő közvetlen jelenlétét, tudjon tőle eltávolodva másokkal együtt játszani. Fontos, hogy bizonyos szabályokat el tudjon fogadni és be tudjon tartani, így válhat majd az óvodai közösség részévé.

Öltözés - vetkőzés

Szerencsés, ha az öltözködés terén önállóan is próbálkozik már. Nem kell még mindent tudnia, de ha akarja és tudja egyedül csinálni - mégha lassan is - akkor hagyjuk! Szánjunk több időt a reggeli készülődésre, hogy ne mi rángassuk rá a ruhákat, hanem ő próbálkozzon az önálló öltözéssel. Pontosan tudom, hogy ez nem egyszerű...hét gyermek anyukájaként másfél évtizede próbálkozom a reggeli türelemmel...hol több, hol kevesebb sikerrel. Nálunk jól bevált, hogy az óra és  agyermek versenyeznek a reggeli öltözésnél, természetesen az óra mindig úgy van beállítva, hogy az öltözködést éppen csak tanuló gyermek legyőzhesse az időt!

Evés, ivás

Az önálló evés ivás, a kanál és a pohár használata elvárható ebben az életkorban, és ezek önálló hazsnálata nélkülözhetetlen az óvodában.

Beszéd

Nagy eltérések lehetnek még a beszédben ebben az életkorban, de az fontos, hogy az óvodát kezdő gyermek beszédét ne csak a család értse meg, hanem idegenek is. Lényeges, hogy pontosan és az óvónő számára is érthetően tudja megfogalmazni a szükségleteit.

Szobatisztaság

Az óvodai lét alapfeltétele a szobatisztaság. Legalább nappalra! Ahhoz, hogy oviba mehessen nemcsak a szükséglet felismerése fontos, hanem az is, hogy önállóan ki tudjon menni, és meg tudjon válni a ruháitól. Az óvónők természetesen ott vannak és segítenek, de a mosdóhasználatnak rutinszerűen kell működnie.

Az óvodaérettség általánosan meghatározott életkora 3 év. Ekkora a gyerekek nagy része eléri az óvodaérettség szintjét a legtöbb területen. De nem mindenki, és ez nem baj. Ha úgy érezzük gyermekünk nem érett az óvodára 3 évesen, kérelmezhetjük felmentését az óvodai nevelésben való részvétel alól. A kérelmet a körzeti óvoda óvodavezetőjéhez kell benyújtani, aki a védőnő egyetértésével a jegyzőhöz továbbítja azt, aki felmentést adhat a gyermek öt éves koráig. 5 éves korban már mindenkinek kötelező az óvoda, mert a nagycsoport az oktatási rendszer része, gyakorlatilag egy iskola előkészítő év.

Hoztunk nektek néhány játékot, amivel szeretnénk megkönnyíteni az ovikezdést! A cikk alatt megtaláljátok őket!

Könnyű ovi kezdést és boldog óvodás éveket kívánunk!

Raktáron
Kedvencekhez
Csuri az óvodában - LOGICO Primo
Csuri az óvodában - LOGICO Primo
Csuri az óvodában - LOGICO Primo
Márka/Gyártó
Állítsd össze kedved és igényed szerint saját csomagod! Ne feledd! Kezd a Kerettel, mert a fejlesztőkártyák csak azzal használhatóak!
Csuri az óvodában
2 690 Ft