Blog

Kell egy társ a fejlesztésben!

2023.11.16 08:00
Kell egy társ a fejlesztésben!

A társasjátékok a legjátékosabb segítséget nyújtják számodra gyermeked személyiségének megismerésében és fejlesztésében.

Nálunk nagy múltja van a családi társasjátékozásnak!

Amíg a gyerekek kisebbek voltak, mindenki kora délutántól otthon volt és nem voltak extra hétvégi programok, sok időnk volt együtt játszani.

Érdekes, izgalmas és olykor elgondolkodtató felismerésekre jutottunk ilyenkor gyermekeinkkel kapcsolatban:

  • kiderült ki irányító személyiség,
  • ki akar csendben háttérben maradni (csak észre ne vegyék, hogy az én bábum is a táblán van...),
  • ki az, aki harsány,
  • kinek milyen a kudarctűrő képessége - gyakran előfordult ugyanis, hogy egy-egy rosszul sikerült dobás után legnagyobb fiúnk nagy dirrel-durral hagyta el a "pályát", és akadt olyan is, aki mosolyogva tudott veszíteni.

Sok sok játék, kudarc és sikerélmény, nevetés és sírás, önfegyelem és kitartás kellett mindannyiunknak ahhoz, hogy megérkezhessünk oda, ahol most tartunk abban az izgalmas társasjátékban, amit családi összhangnak hívunk! De megérte!

Felismertük, hogy a:

  • "Légy türelmesebb!"
  • "Ne keseredj el!"
  • "Tanulj meg várni!"
  • "Ne add fel!"
  • "Legyél kitartóbb!" -

felszólítások csak szavak maradnak, ha nem társul fejlődési lehetőség hozzájuk!

Ezek ugyanis olyan készségek, amik belátásos úton nem nevelhetők! Vagyis azért mert felszólítom, hogy legyen türelmesebb, attól még nem lesz az! Akkor alakul ki a türelem, ha ebben példát tudok mutatni neki, például egy játékban, ahol nem sürgetem, hogy dobjon már, mert én akarok jönni.

A társasjáték, a gyermeket érő érzelmi hatások következtében, tökéletes lehetőség a közösségi érzés, a kötelességtudat és felelősség, a fegyelem, az önuralom, valamint az akarat fejlesztésére.

Ezek mellett olyan tulajdonságok kialakulását és fejlődését is segíti, mint a rendszeresség, pontosság, kitartás, megbízhatóság, önuralom, kezdeményezőkészség, fegyelmezettség, kollektív érzés, és becsületesség.

Mennyi lehetőség egyetlen játékban!

Nagyobb gyermekeink, akik sokáig csak apróbb lépésekkel tudtak haladni, ma kisebb testvéreik számára mutatják az utat ebben a kacskaringós, néha visszafordító mezőket is tartalmazó, de végtelenül izgalmas játékban, amit személyiségfejlődésnek hívunk!

Ide kattintva megtalálod a számotokra legmegfelelőbb játékot!