Blog

Homokozó: az ingyenes képességfejlesztő!

Benedek-Horváth Bogáta
2024.04.03 08:00
Homokozó: az ingyenes képességfejlesztő!

A homok a tapintás révén fejleszti a taktilis (tapintás alapú) észlelést. Születésünk pillanatától kezdve ez a megismerő tevékenység egyik alapja, így ennek fejlesztése óriási jelentőséggel bír.

Homokozni csudajó! És nemcsak örömteli elfoglaltság a gyerekeknek, hanem nélkülözhetetlen tevékenység is!

A homokozás kétségtelenül a finommotorika fejlesztésének egyik legszórakoztatóbb formája. A formák előállításával gyermekünk megdolgoztatja a kezeit, koordinálja annak mozgását. A lapát és a formák használata pedig a manipulálás, a finommozgás, a szem-kéz koordináció területén jelent fejlődési lehetőséget.

A homokozóban való játék során fejlődik:

  • a fantázia
  • a kreativitás
  • az asszociációs készség

A különböző struktúrák (várak, alagutak, vizes árkok, tortatornyok) építésekor egy egészen különleges fantáziabirodalmat alakíthatnak ki a gyerkőcök. Amely tulajdonképpen a való világ leképezése, lefordítása három dimenzióban.

A homokozó lehetőséget ad nekik arra, hogy építsenek és romboljanak, azaz megtapasztalják a határaikat és lehetőségeiket.

A homokozóban a gyerekek sokat tanulhatnak utánzás révén. Hatással van a későbbi társas kapcsolataikra, hiszen megtanulhatják, hogyan kell tekintettel lenniük egymásra és, hogy valójában jó dolog néha kicserélni egymással a játékokat, így a szociális készségeik is fejlődhetnek.

A szakemberek szerint a homokozásban rejlő fejlesztési potenciált hatékonyan lehet használni olyan kisgyermekeknél is, akik koraszülöttség vagy egyéb betegségek miatt lassabban fejlődnek kortársaiknál.

Csak egy kis homok...és mégis a fejlődés kiapadhatatlan és mindig újat adó tárháza! 

MI elhoztunk Neked mindent, amire gyermekednek szüksége lehet a tökéletes játékhoz! Te csak gyere és élvezd a játékát! Kattints IDE!

Mert nálunk a játék maga az út, ha a fejlődés a cél!