Blog

Hidegben is gyerünk ki a szabadba!

Benedek-Horváth Bogáta
2023.10.20 18:38
Hidegben is gyerünk ki a szabadba!

A mozgás nagyon fontos része az életünknek. A gyermekekben még természetes igény van az állandó és változatos mozgásra, és nekünk, szülőknek az a feladatunk, hogy ezt a természetes igényt kielégítsük és fenntartsuk a gyermekünkben.

4 éves korig az esetek túlnyomó többséségében nincs szükség a gyermek szervezett keretek között történő fejlesztésére. Egyetlen dologra van szükség: állandó és változatos SZABADBAN történő mozgásra!

A mozgás az egyedüli lehetőség arra, hogy gyermekünk idegrendszere megfelelően fejlődjön, illetve megfelelő kapcsolat alakuljon ki a jobb- és bal agyféltekek között.

A leghatékonyabb tanulási forma a mozgás, ami különböző fejlesztésekkel szükség esetén idővel kiegészíthető, de semmivel nem pótolható.

A mozgás fejlődése támogatja:

  • a beszéd, érzékelés, figyelem, memória, gondolkodás, téri tájékozódás fejlődését,
  • kedvezően befolyásolja a szociális - és értelmi képességek alakulását,
  • és a személyiség fejlődését, amik mind együttesen járulnak hozzá az iskolai tanulás eredményességéhez.

Lassan megérkezik az igazi ősz, rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik és szülőként talán nem annyira szeretünk a hűvös, nyirkos levegőben "csárdást járva" várakozni, amíg gyermekünk a játszótéren vagy a parkban rohangál. Ez azonban nélkülözhetetlen a számára! Próbáljunk összefogni a többi szülővel! Hívjuk őket is egy közös délutáni játszózásra, sétára, biziklizésre. Ha közösségben vagyunk, beszélgethetünk, mi is jobban érezzük magunkat, készülhetünk ilyenkor termoszban meleg teával, kávéval, kis poharakban megkínálhatunk vele másokat is.

Ha van saját kertünk, akkor délutánonként a gyermekünkkel közössen végezzük el a szükséges őszi tennivalókat. Számára ez is játék!

Ha vannak a méretében megfelelő kerti eszközök:

  • lapát
  • ásó
  • gereblye
  • lombsöprű

élmény lesz a közös tevékenykedés!

Ha még nincsenek ilyen eszközeitek, nézzetek körül nálunk a cikk végén lévő linkre kattintva!

A kerti játék után pedig igazán jól fog esni mindenkinek egy bögre forró csoki, amit minden bizonnyal meg is érdemlünk! Gyermekünk pedig a hideg levegőn töltött szabad játék után sokkal jobban fog aludni. Ez biztos!

Kinti játék ajánló