Blog

Elcsendesedés, elengedés, emlékezés

Benedek-Horváth Bogáta
2023.11.02 17:00
Elcsendesedés, elengedés, emlékezés

Az ősz a megpihenés időszaka. Ha megengedjük magunknak, hogy a természettel együtt csendesedjünk el, akkor ez az időszak mélyebb értelmet nyerhet.

Az elmúlás gondolatát ebben az időszakban jó, ha át tudja venni egy sokkal mélyebb tartalmat hordozó érzés, miszerint az életünknek rendje van: a természet megpihen, hogy tavsszal újra életet adhasson. Ez a körforgás természetes az ember életében is.

Az elmúlás, a halál az élet része!

Nem zárhatjuk el se magunk- és se gyermekeink elől! Nem kell megóvnunk őket a valóságtól és így a gyásztól sem. Velük együtt kell megélnünk.

A gyermekek is gyászolnak. De nem úgy, mint a felnőttek. A gyász feldolgozásában segítséget igényelnek akkor is, ha nem mondják.

A kisebb gyermekeknek még nincs, vagy nagyon csekély a fogalomkészletük a gyász kifejezésére,így a feldolgozást elsősorban nem közvetlen beszélgetéssel hanem különböző alkotó tevékenységekkel tudjuk segíteni, amelyekben a gyermek könnyebben kifejezésre tudja juttatni belső érzelemvilágát. Ilyen lehet a rajzolás, festés, gyurmázás, éneklés, zenehallgatás, bábozás, mesélés, illetve azok szerepjátékok, ahol a kisgyermek "mással mondatja ki" a benne feszülő fájdalmat.

Ez a néhány nap halottak napja környékén erre ad lehetőséget. Emlékezni azokra, akik már nincsenek velünk, mert az emlékezésnek gyógyító hatása van, ha együtt éljük meg.