Blog

Diafilm és papírszínház - és újra itt vannak a régi szép idők!

2023.11.14 10:00
Diafilm és papírszínház - és újra itt vannak a régi szép idők!

Mit tud a diafilm és a papírszínház a mai digitális eszközök állandóan változó, és pörgő képi világhoz képest? Azt a valóságot tudja megmutatni a mese segítségével, amire a gyermekednek szüksége van!

A gyermek a diafilm vagy a papírszínház meséit figyelve "nemcsak a mesélőre (szülő, nagyszülő, pedagógus), hanem befelé is figyel, lelki szemei előtt megelevenednek a történet részletei és a saját vágyainak megfelelő fantázia képet alkot. Ilyenkor nagyon intenzív belső munkát végez: egy belső illisztrációban megrajzolja a saját történetét. Ez segíti őt a nap folyamán felgyűlt feszültségei, negatív érzései feldolgozásában, és azoknak a félelmeinek a megszelidítésében, amelyeket nem tudott vagy még nem mert megfogalmazni. A mesélővel való személyes kapcsolat teszi lehetővé azt, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, ellazuljon, átadja magát annak a tudatállapotnak, amelyben a belső képi világát megelevenítheti." (Kádár Annamária - pszichológus)

A diafilm illetve a papírszínház által megmutatott történet gyermeked számára tökéletesen befogadható, mert bármikor "megállítható", ha valamit nem ért. Bele tud szólni és akár irányítani is tudja a történetet, olyanná formálhatjátok együtt, ami számára a leginkább befogadható. Nem lesz benne semmi ilyesztő, semmi hangos. Itt mindent az ő belső világához igazíthatsz.

A diafilm és a papírszínház fejleszti a belső képalkotó képességet, a fantáziát, a kreatív gondolkodást és a probléma megoldó-, valamint az önkifejező képességet.

Gyermeked számára az időd a legnagyobb ajándék! Halmozd el vele!

Ide kattintva válogathatsz a diafilmek közül! 

Ide kattintva megtalálod a papírszínházban megjelent meséket.