Blog

Az IGAZI ajándék

2023.11.17 12:00
Az IGAZI ajándék

Azt hogy egy gyermek számára, milyen játék válik IGAZIVÁ, egyedül a játék által hordozott érzelmi érték határozza meg. És ez is olyan, mint annyi IGAZI dolog az életben: a szemünk számára láthatatlan.

– Mit jelent az, hogy IGAZI? – kérdezte egy nap Bársony Nyuszi Lovacskától

- IGAZInak lenni nem azt jelenti, hogy téged annak készítettek. Az IGAZIság megtörténik veled. Akkor, amikor egy kisgyerek szeret téged hosszú, hosszú időn keresztül, nemcsak azért, mert játszhat veled, hanem valójában, szívéből szeret, akkor IGAZIvá válsz.

– Ez fájdalmas dolog amúgy? – kérdezte a Nyuszi.

– Néha. – felelte Lovacska, hiszen ő mindig az igazat mondta. – De ha IGAZI vagy, nem bánod...

– Egyszerre történik meg az egész, mint ahogy például felhúzzák az órát, vagy lépésről lépésre inkább? – faggatta tovább Nyuszi Lovacskát.

– Nem, nem egyszerre történik – mondta Lovacska. – IGAZIvá csak válni lehet. Hosszú idő alatt. Ezért nem történhet ez meg olyanokkal, akik könnyen összetörnek, vagy szúrósak, élesek, vagy akikre nagyon kell vigyázni. Általában mire IGAZIvá válsz, sok hajszáladat kiszeretik, elromlik a szemed... és nagyon elnyűtt leszel. De ezek a dolgok egyáltalán nem számítanak, mert ha egyszer IGAZIvá váltál, soha többet nem lehetsz csúnya...

A babák is IGAZIvá válhatnak.

Pótolhatatlanná azok számára, akik időnként elhagyni kényszerülnek a számukra legfontosabb személyeket.

Amikor egy kisgyerek először kerül közösségbe - bölcsődébe, óvodába - és hosszabb ideig nem lehet együtt az anyukájával, illetve a hozzá legközelebb állókkal, akkor nagy segítség, ha van mellette egy játék, amely IGAZI. Akinek a sarokban ülve el lehet suttogni a félelmeket és az örömöket egyaránt. Akihez a délutáni elalvásnál olyan jó odabújni, mert IGAZI még az illata is.

Lassan elérkezik a gyermekek számára legfontosabb ünnepe az évnek. Kerüljön SZÁMÁRA IGAZI ajándék a fa alá!

Nézz körül, de ne dönts gyorsan! Sokminden megtetszik a szemednek, de csak néhány a szívednek! Azokra koncentrálj!