Nálatok melyik karácsonyi süteményben van a TITOK???
-Anya!!! Még nem késtünk el a mézeskalács sütéssel? - hangzik a kérdés szinte minden szeptember elején, miután épp csak hazaestünk a nyaralásból, és kezdünk úrrá lenni a tanév kezdetét jelentő káoszon...
Nem. A mézes sütéssel soha nem késünk el. És bár sokféle sütemény készül karácsonykor, de nálunk a mézeskalács az, ami mindenkit összehoz a konyhában. Akár tészta kóstolásról, nyújtásról, szaggatásról vagy mázzal díszítésről van szó, 15 éves kamasz fiúnktól a legkisebb 3 évesig, mindenki beszáll a munkába.
Mi a titok? Talán a finom illat, talán a közelgő karácsony hangulata, talán a fény, ami napról napra növekszik bennünk és körülöttünk, talán a munka alatt kortyolgatott fűszeres karácsonyi tea, vagy a halkan szóló karácsonyi zene...ezek biztosan mind fontosak a számukra, de én azt hiszem a legfontosabb az EGYÜTTLÉT, a beszélgetés.
Itt mindenkinek helye és szerepe van, számítanak rá, és ő is számíthat a többiekre. A közösségben végzett sütés nem teher, nem kapkodás, nem kényszer. Miben van a titok? Talán a tésztában...
Süssetek gyermekeddel közösen. Ha még valami hiányozna, nálunk minden szükséges kiegészítőt megtaláltok! Nektek csak a tésztáról kell gondoskodnotok, abban minden, ami fontos, benne van! Próbáljátok ki Ti is!
Most egy szuper, rögtön puha mézeskalács recepptel ajándékozunk meg benneteket!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 12,5 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 15 dkg méz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 púpos evőkanál mézes fűszerkeverék
Elkészítés:
- A margarint, cukrot és mézet összeolvasztjuk egy lábosban, majd kihűtjük és belekeverjük kézi habverővel a 2 egész tojást.
- A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd a mézes keveréket hozzá öntve alaposan összedolgozzuk. Ragacsos masszát kapunk, de nem baj!! 2-3 órára hűtőbe tesszük és utána kezdhetünk dolgozni vele. Ujjnyi vastag lapot nyújtunk belőle, amit tetszőleges formákkal szaggatunk ki.
180 fokra előmelegített sütöben sütjük 10-12 percig (a sütő erősségétől függően). Vigyázni kell, hogy ne süljön túl! Ha az alja barnulni kezd, akkor már kivehetjük.
Máz:
- egy tojásfehérjét kb 20 dkg porcukorral (a tojásfehérje mennyiségétől függ) robotgéppel habosra verünk
- picit érdemes állni hagyni
- mi kicsi nejlon zacskókba szoktuk tölteni, aminek az egyik sarkába szorítjuk a mázat, majd a zacskó csücskéből egy icipici darabot levágunk, vagy vastagabb tűvel kiszúrjuk
- kezdődhet is a díszítés!
A nyers tészta hűtőben is sokáig eláll, a kész mézeskalács jól záródó fém dobozban 3 hétig friss marad!