Blog

A fantázia fejlesztése a fajátékok szuperképessége

2023.11.21 08:00
A fantázia fejlesztése a fajátékok szuperképessége

A fa játékok jó pár éve reneszánszukat élik.

Első gyermekünk második születésnapjára egy fa vasút készletet kapott. Sínekkel, mozdonnyal, néhány vonat kocsival, és egy felüljáróval. Éveken keresztül ez volt az egyetlen olyan játék, ami minden nap előkerült. A sínek számát idővel bővítettük, így szinte végtelen lehetőség mutatkozott a pálya felépítéséhez. Élvezettel néztük, hogy, ami számunkra csupán néhány "fadarab", az ő folyamatosan fejlődő képzeletében néha sivatagot átszelő vonatpálya, vagy vidámparkban lévő hullámvasút, vagy a nagyszülők balatoni házához vezető út. Ahogy egyre nagyobb lett, vágyakozva nézte az önjáró mozdonyokat...sokáig ellen álltunk ennek a kívánságának. De a nagyszülőket könnyebb meggyőzni, így tőlük végül megkapta a hőn áhított mozdonyt. Néhány hétig élvezettel nézte, ahogy az általa felépatett kacskaringós pályán halad a vonat. Aztán észrevettük, hogy egyre ritkábban kerül elő. Egy idő után megkérdeztem, hogy mi az oka, annak, hogy nem játszik már az új mozdonnyal. Kiderült, hogy unalmassá vált számára. Már nem ő "utazik a vonaton ilyenkor, csak viszi a vonat", pedig ő azt szereti, hogy az általa elképzelt célhoz ő tolja el a mozdonyt. Az önjáró darab idővel visszakerült a dobozába, majd a polcra és csak nagyon nagyon ritka alkalmanként kerül elő azóta is...

A fajátékok legfontosabb szuperképessége a képzelet és a kreativitás fejlesztésének támogatása, de még számos más előnnyel is rendelkeznek:

  • sajátos hangulatuk és illatuk van.
  • időtállóak és környezetbarátabbak műanyag társaikhoz képest.
  • előnyük a természetesség és letisztultság, így csak a gyermeki képzelet szabhat határt annak, hogy egy falovacskán ülve ő most királyi pompában vágtat hegyeken, völgyeken át, vagy szegény emberként poroszkál az úton...egyszer ez, másszor az.

Ma már szerencsére egyre több szerep -, és fejlesztő játék készül újra fából. Nagy előnyük, hogy többségük könnyen javítható, így hosszabb ideig játszhatnak vele a gyerekek, valamint alapanyagának köszönhetően 100%-ban természetes. 

Ide kattintva nézzhetsz körül és válogthatsz gyermeked életkorának megfelelő fajátékokat!