Blog

Mozgás!

2015.04.27 20:32

A szülőknek nem kell bonyolult dolgokra gondolniuk, egyszerűen engedjék sokat mozogni csemetéjüket és biztassák mindenféle mozgásra: kúszásra, mászásra, hintázásra, futásra, ugrásra.

Miért fontos a mozgás a szabadban?

futóbicikliA mozgásfejlődés és az értelmi fejlődés szoros kapcsolatban vannak egymással. A lassabb mozgásfejlődésű gyerek általában később kezd beszélni. Minden gyermek egyedi ütemben fejlődik, éppen ezért fejlődés során elsősorban nem a gyorsaságra, hanem a különböző mozgástípusok megjelenésére érdemes figyelni. A kúszás, mászás, keresztmozgások kimaradása, illetve sorrendjük felcserélése az idegrendszer érési, fejlődési problémáira utalhatnak.

A korai mozgások kimaradásának nem mindig van azonnal látható következménye. Az idegrendszeri éretlenségre lehet, hogy csak az iskolába kerüléskor derül fény. Jelentkezhet tanulási nehézségek vagy részképességzavarok, diszlexia-diszgráfia-diszkalkulia formájában. A jó hír viszont az, hogy ezek a kimaradások 10-12 éves korig célzott mozgásterápiával pótolhatók. A problémát megállapító szakszerű vizsgálatot a szülő és a pedagógus egyaránt kérheti a területileg illetékes nevelési tanácsadóban.

Mit tehet a szülő és a pedagógus?

gólyalábA szülő, pedagógus nagyon sokat tehet a helyes idegrendszeri fejlődésért. A nevelési intézmények programja tartalmazza a mozgásfejlesztéssel kapcsolatos célokat és ezek eléréséhez szükséges tevékenységeket. A szülőknek nem kell bonyolult dolgokra gondolniuk, egyszerűen engedjék sokat mozogni csemetéjüket és biztassák mindenféle mozgásra.: kúszásra, mászásra, hintázásra, futásra, ugrásra. A nagymozgásokat a szabadban a legjobb végezni: mászókázás, fogócskázás, labdázás, fáramászás. A kézügyesség, finommotorika kiváló fejlesztőeszköze lehet a homokozás: homok vödörbe lapátolása, várépítés, homoksüti készítés.

Az egyensúly és koordináció sokat fejlődik motorozás, biciklizés, futóbiciklizés, illetve a labdajátékok közben.

A szabadban végzett mozgások javítják az agy oxigénellátottságát, ami szintén nélkülözhetetlen a megfelelő fejlődéshez, és persze kiváló közös élményszerzési lehetőség. Ez pedig erősíti a szülő és a gyermek közötti kiegyensúlyozott kapcsolat kialakítását.

Végre itt a tavasz, használjuk ki! Kiváló lehetőség sok-sok játékra a szabadban.