Blog

További játékos fejlesztési lehetőségek télen

2018.01.31 14:39

Télen az öltözködés egészségvédő szerepe kapcsán bővíthetjük gyermekeink ismereteit az egészséges életmód különféle területein, melyek remek játéklehetőséget biztosítanak.

Egészséges életmód játékosan

Mint azt előző cikkemben is említettem, télen remek játéklehetőséget biztosítanak az öltözködéssel kapcsolatos tevékenységek. Ezen cselekvések közben beszélgethetünk a gyerekekkel az öltözködés egészségvédő szerepéről, s ennek kapcsán bővíthetjük ismereteiket az egészséges életmód különféle területein is.

Természetesen az a legfontosabb, hogy a kezdetektől alakítsuk a gyerekeknél az egészséges életvitel szokásait, mutassunk nekik ebben magunk is példát, s közben tudatosítsuk bennük e tevékenységek jelentőségét az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Az egészséges életmód elsajátításában a játéknak is különös jelentősége van. A tisztálkodási szokásokat például nagyszerűen gyakorolhatják a kicsik fürdethető babákon. Az egészséges táplálkozás alapjaival a babakonyhában isismerkedhetnek, egészséges élelmiszerekkel társasjátékozás során is találkozhatnak. Saját étrendjüket pedig könnyen átláthatják és alakíthatják egy mágneses táplálék-piramissegítségével. A kisiskolások tanulójáték segítségével is sok ismeretet szerezhetnek testükről és az egészséges életmódról.

Érzékelő játékok

S ha már testükkel és annak folyamataival ismerkednek gyermekeink, ne feledkezzünk meg az érzékszervekről sem, melyek működéséről sokféle érdekes "érzékelő" játékkal szerezhetnek tapasztalatokat. Minél többféle csatornán érzékelnek ingereket a gyerekek, annál jobban fejlődik idegrendszerük.

A legegyszerűbben a látásukkal szerezhetnek tapasztalatokat, hiszen a Színek és formák mindenütt jelen vannak.

A kisebbeknek még a tapintásuk is nagyon meghatározó a mindennapokban, így nagyon szeretik a tapogatós játékokat: tapinthatnak különféle felületeketformákat, vagykézműveskedhetnek különféle anyagokkal. Érdekes megfigyeléseket tehetnek a gyerkőcök atárgyak súlyával kapcsolatban.

Sokat játszhatunk a hangokkal is. Felhívhatjuk csemetéink figyelmét saját hangjaikra és környezetük különféle hangjaira, zörejeire. Hallásuk és memóriájuk is fejlődhet, ha párkereső játékban azonos hangokat keresnek. Megszólaltathatunk különféle hangszereket, s erre buzdíthatjuk, taníthatjuk a gyerekeket is. A zenének nagyon sokrétű fejlesztő hatása van: segítségével jobban fejlődhet a hallási figyelem és differenciálás, az auditív memória, a ritmusérzék,a sorrendiség észlelése, emellett a képzeletre és az érzelmekre is jelentős hatással van. Ha összekapcsoljuk más ingerekkel, az új ismeretek vagy mozdulatok elsajátításában is segíthet.

Érdekes élményeket szerezhetnek gyermekeink a szaglás és az ízlelés által. Sok különféle, jellegzetes illatú dolgot szagoltathatunk illetve élelmiszert, ételt kóstoltathatunk meg velük. Játszhatunk illat- vagy Ízlottót, akár illat-vagy íz-memóriajátékot is.

Írta: Vogl Orsolya fejlesztőpedagógus