Blog

Játékos fejlesztési lehetőségek télen

2018.01.10 14:38

A karácsony varázsának elmúltával, a pihenéssel, játékkal és falatozással töltött téli szünet után a szokványos napi cselekvésekben is örömünket lelhetjük, ha megtaláljuk a lehetőséget a játékra...

Ünnepek után

A karácsony varázsának elmúltával, a pihenéssel, játékkal és falatozással töltött téli szünet után újra ránk köszöntenek a szürke hétköznapok. Ne csüggedjünk, a szokványos cselekvésekben is örömünket lelhetjük, ha megtaláljuk a lehetőséget a játékra, amely amellett, hogy szórakoztatóvá varázsolja a rutinszerű teendőinket, egyidejűleg gyermekeink fejlődését is elősegíti.

Játékos mindennapok

Milyen játéklehetőségeket rejtenek a mindennapi tevékenységek? Télen például a gyerekes családok rengeteg időt töltenek öltözködéssel és a hozzá kapcsolódó tennivalókkal: ruhavásárlás, mosás, teregetés, hajtogatás, válogatás, előkészítés, elrakás. Több szempontból is hasznos, ha gyerekeinket bevonjuk ezekbe a teendőkbe. Egyrészt elsajátítják ezeket az egyszerű és hasznos tevékenységeket, így egyre önállóbbak lesznek, másrészt e cselekvések kapcsán sok alkalom adódik a beszélgetésre, játékra, melyek során gazdagodhatnak csemetéink ismeretei és fejlődhetnek készségei. Gyakorolhatjuk a ruhadarabok és azok részeinek megnevezését. Megfigyelhetjük tulajdonságaikat, és különféle szempontok szerint válogathatjuk azokat, pl.: vékony-vastag, rövid-hosszú, alsónemű-felsőruha, téli-nyári stb. Öltözködés közben megbeszélhetjük, hogy egy-egy ruhadarabot melyik testrészünkre veszünk fel, így a gyerkőc nemcsak  a testrészek nevét és helyét tanulja meg, hanem saját testképe, testsémája is alakul.

Öltözködős játékok

Ha a kicsik már maguk is részt vettek az öltözködéssel kapcsolatostevékenységekben, játékaikban is megjeleníthetik az egyes mozzanatokat. Saját kis ruhaszárítójukra kiteregethetik ababaruhát, ezután kivasalhatják, majd ráadhatják játékbabákra. Játszhatnakmágneses öltöztetővel is. A nagyobbakmaguk is készíthetnek babaruhát egy különleges babaruha tervező gyurmakészlettel. A babaöltöztetés minden formája elősegíti a kézügyesség (finommotorika), a vizuális figyelem, az alaklátás, a sorrendiséga rész-egész viszony észlelés és az esztétikai érzék fejlődését, s ha játék közben beszélgetünkis a gyerekekkel, ismereteik és szókincsük is bővülhet. A testrészek megnevezésének és elhelyezkedésének elsajátításában az öltözködés és az öltöztetés mellett a  kirakók is segítik a csemetéket. Nagyon hasznos lehet egy olyan tanulójáték, mely az öltözködéssel kapcsolatos ismeretek bővítésével egyidejűleg a kicsik sokféle készségét fejleszti.

Társas (készségeket fejlesztő) játékok

Egy játékos ruhavásárlás során a különféle ruhaneműk megismerése közben fejlődhet a gyerekek megfigyelőképessége, alaklátása és memóriája, emellett társas készségeik is alakulnak.

Különféle megjelenésű figurák összeállításával megismerhetik a kicsik az emberi test sokféleségét, így toleranciára, a másság elfogadására nevelhetjük őket.

Írta: Vogl Orsolya fejlesztőpedagógus