Blog

Hogyan segíti a gyurmázás gyermekeink sokoldalú fejlődését?

2017.10.09 14:32

Ugye, az Ön gyermeke is szeret gyurmázni? Valami különleges csillogás jelenik meg a kicsik szemében, amikor meglátják a gyurmát. Alig várják, hogy megérinthessék, összenyomják, szétlapítsák.

A gyurmázás csodája

Ugye, az Ön gyermeke is szeret gyurmázni? Valami különleges csillogás jelenik meg a kicsik szemében, amikor meglátják a gyurmát. Alig várják, hogy megérinthessék, összenyomják, szétlapítsák. Vajon mi rejlik e szenvedély mögött? Életünk kezdetén környezetünkről az első ismereteket érintés illetve tapintás útján szerezzük. A fejlődés folyamán ennek az érzékelési csatornának még sokáig megmarad a kiemelt szerepe. Ez a magyarázata annak, hogy a kisgyerekek mindent meg akarnak fogdosni, amit csak lehet. Különösen igaz ez egy olyan színes, puha anyagra, mint a gyurma, amely csak arra vár, hogy egy apró kéz megérintse, és máris úgy formálódik, alakul, ahogy a gyerkőc szeretné.

Miért jó, ha gyermekeink gyurmáznak?

A gyurmázás nagyon sokféle módon fejleszti a gyerekek készségeit. A különféle színű gyurmák használata segíti a színek megismerését és megkülönböztetését. A formázás hozzájárul a szem-kéz koordináció, az alaklátás és a téri helyzet észlelésének fejlődéséhez. A nyomkodás, gyurkálás közben erősödnek a kicsik kézizmai és fejlődik a finommotorikájuk (kézügyességük), amelyeknek később nagy hasznát veszik majd az írástanulásnál.A figurák megalkotása intenzíven fejleszti a kreativitást és a memóriát.

Milyen gyurmát válasszunk gyermekünknek?

A legjobb a lehető legpuhább gyurma, amely a legkisebbeknek is egyszerűen, könnyedén használható, és sikerélményt nyújt. Élvezetesebb a formázás, ha olyan gyurmát választunk, ami nem ragad. Jó, ha minél több színt használhatnak a gyerekek. Van olyan gyurma, amelynek a színei keverhetők, új és újabb színárnyalatokat létrehozva. Ha szeretnénk, hogy csemeténk később játszani tudjon alkotásaival, akkor adjunk neki olyanlevegőn száradó gyurmát, ami száradás közben nem reped, a kiszáradt figurák pedig puhák, szivacsszerűek, rugalmasak lesznek. A felnőtteknek örömtelibb, ha a gyurma nem morzsálódik, nem hagy nyomot, utána nem kell takarítani.

Végtelen variációk

Ha gyurmáról van szó, kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza. A gyerekek sokféle témát megjeleníthetnek. Készíthetnek például a babakonyhába zöldségeket, gyümölcsöket,süteményeket. Mintázhatnak állatokat, növényeket, tárgyakat, sőt, akár mesefigurákat is. Még érdekesebbé és élvezetesebbé tehetjük az alkotást különleges hatású gyurmákkal, pl.fluoreszkáló vagy gyöngyhatású változatokkal. Tartalmasabb lehet a tevékenység, ha különféle kiegészítőkkel illetve más anyagokkal kombináljuk a gyurmát.