Blog

Játékokkal a Föld megóvásáért!

2016.06.17 14:13

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Hogyan segíthetnek a játékok a Föld megóvásában?

A Föld Napja április 22.

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Magyar környezetvédők ekkor megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöld szervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak.

Hogyan segíthetnek a játékok a Föld megóvásában?

Szülő és pedagógusként is óriási felelősségünk van abban, hogy mit tanítunk meg gyermekeinknek és milyen követendő példát mutatunk. Gyerekeink megfelelő irányba terelését minél előbb elkezdjük, annál hatékonyabbak lehetünk. Meg kell tanítanunk nekik, hogy mindennapi jelentéktelennek tűnő apróságokkal rengeteget tehetünk a környezet megóvásáért. Milyen apróságokra kell itt gondolnunk? Például zárjuk el a csapot fogmosás közben, gyűjtsük szelektíven a szemetet, mindig oltsuk le a villanyt, ha nincs rá szükségünk és még hosszan sorolhatnám. A gyerekek tanulás közben sajátítják el a fontos ismereteket legkönnyebben. Ehhez számos kiváló környezetvédelemhez kapcsolódó társasjáték, dominó, felfedezőkészlet lehet a segítségünkre. Játszunk minél többet gyermekeinkkel, hogy jókedvűen, észrevétlenül adjuk át nekik a tudást!

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_F%C3%B6ld_napja
http://www.fna.hu/tortenetunk/afoldnapja