Blog

Nagy Pötyihatározó

2021.02.25 14:02
Nagy Pötyihatározó

Nem könnyű eligazodni a pötyik bámulatosan színes világában! Kis pötyi, nagy pötyi? Melyik a jó? Természetesen mindegyik, de nem mindegy, hogy kinek! Nagy Pötyihatározónkkal a tanácstalan szülőknek szeretnénk segíteni…

…azoknak a szülőknek, akiknek fontos, hogy gyermekük szín- és formafelismerő képessége, kézügyessége, finommotorikája, háttérkép-észlelése, matematikai és logikai gondolkodása fejlődjön, nem beszélve a szépérzékéről. De azoknak a szülőknek is hasznos, akiknek egyszerűen csak rágja a fülét a gyerek, hogy ő pötyizni akar, mindenáron!

A Katica Webáruház az angol Miniland és az olasz Quercetti magas minőségű pötyijeit forgalmazza, ezeket mutatjuk most be nektek.

De mi is a pötyi?

A pötyi (angolul pegs), kis tüskékkel ellátott, többnyire gomba alakú „gomb”, amit az erre a célra lyukakkal ellátott táblába kell beleszúrni. Az egymás mellé beszúrt „gombokkal” tudunk képeket kialakítani. Mivel a táblák többnyire erős, átlátszó műanyagból készülnek, ezért alájuk lehet becsúsztatni a mintalapot, ami a kirakandó képet mutatja. Az ábra úgy van megrajzolva, hogy egyértelműen megmutatja a gyermeknek, hogy hova milyen színű pötyit kell beszúrnia a táblába. Vannak táblák, amiknél nem alá, hanem a táblára kell ráhelyezni a mintalapot, és azt keresztülszúrva kell a kisgyereknek pötyiznie.

Egyszerű, ugye? Nem véletlenül imádják a gyerekek!

Mivel a pötyi kifejezetten az óvodás korosztály számára készült, ezért bátran ajánljuk óvodák számára is. Több készlettel több gyerek is tud játszani, de majdnem minden pötyihez kaphatóak kiegészítők: póttáblák, pótmintalapok és pótpötyik, így akár azonos képet is kirakhatnak a gyerekek.

Olyan sokféle pötyi van, hogy alig tudtuk bezsúfolni őket egy képre. A könnyebb áttekinthetőség kedvéért be is sorszámoztuk a képen látható készleteket, így a cikkben szereplő ajánlókban ezen a számon hivatkozunk rájuk.

Ahogy látjátok, a készletek nagyon praktikusan vannak csomagolva. A dobozok nagy többsége egyben füles bőrönd is, így akár nyaralásra könnyen el lehet vinni. Belül legtöbbször simítózáras zacskóban kaptak helyet a pötyik.

Ennyi bevezető után lássuk hát, kinek melyik pötyi a megfelelő?

2-3 éves korig

A legkisebbek keze is pici még, ezért nagyméretű pötyiket, de kevés pötyit tartalmazó Miniland készletek valók nekik, amikben nem túl részletes, sőt inkább elnagyolt mintaképek mutatják meg a kirakandó ábrát. A tábla, amin a képet ki kell rakni nagylyukú, hogy a kisgyerek könnyen beletaláljon a lyukba a pötyi tüskéjével.

Ezeknél az első pötyiknél az a fontos, hogy a gyermek megtanulja megkülönböztetni a színeket és esetleg a formákat is, hogy bele találjon a pötyi tüskéjével a táblába és a tábla alá helyezett mintaképen felismerje az egyes pötyik megfelelő helyét. Ezért ezekhez a készletekhez nem tartozik sok mintakép, mivel 1-1 ábra kirakása ebben az életkorban még fokozott koncentrációt igényel, így nincs is szükség arra, hogy végtelen számú minta álljon rendelkezésre. Ugyanakkor jól le lehet mérni a gyermek fejlődését azon, hogy gyakorlás után milyen gyorsan tudja kirakni ugyanazt a képet.

Természetesen, mint minden pötyinél, ezeknél is van lehetőség a „önálló képalkotásra”, vagyis a gyermek saját maga is kitalálhat mintákat, gyakorolhatja a színes sorok kirakását, vagy a szülők, óvodapedagógusok is kitalálhatnak alakzatokat, sormintákat, amiket együtt rakhatnak ki, vagy feladatként adhatnak fel a kisgyereknek.

Ennek a korosztálynak ajánljuk hát a 39 és 45 mm-es pötyiket tartalmazó készleteket:

3-5 éves korig

Óvodás korban jöhetnek a kicsit kisebb, közepes méretű pötyik, szintén a Minilandtől, akár 100-150 db-os készletben is. A képek részletgazdagabbak, tematikusak is lehetnek (pl. csak állatképeket tartalmazó készletek).

A nagyobb méretű pötyiken már gyakorlatot szerzett gyerekek akár azonnal ki tudják rakni a készletben lévő mintaképeket, de aki most lát először pötyit, az is hamar ráérez az ízére. A közepes pötyiket még mindig elég könnyű kézbe venni, de a minták már izgalmasabbak, és mivel a gyerekek már ügyesebbek, hamarabb kiraknak egy képet, ezért több mintát is tartalmaznak a készletek.

A gyerekek saját fantáziaképeiket is megalkothatják, és a játék lehetőséget ad arra is, hogy a hagyományos pötyizésen túl más, kreatív módon játszunk velük. Ez utóbbira néhány ötletet is ad Czirják Erika fejlesztőpedagógus a videóban.

Így hát óvodásoknak melegen ajánljuk a 15 és 20 mm-es pötyiket tartalmazó készleteket!

5-7 éves korig

A legalább 180, de nem ritkán 200+ db, 10 milliméteres pötyit tartalmazó Miniland készletek azok, amikkel ez a korosztály szívesen játszik. A mintaképek színesebbek, még részletgazdagabbak. Témájuk változatos, egy készleten belül többféle kép található, hiszen a nagyobb gyerekek már igénylik a változatosságot.

Ezeket a készleteket óvoda mellett az iskola 1. osztályában is lehet használni.

Mozaikpötyi

Aki igazán rákap a pötyizésre, az kreatív alkotófantáziája segítségével egészen biztosan megpróbálkozik saját képek kirakásával, és ha igazán ügyes, akkor utolsó fokozatként a Quercetti mozaikpötyi lesz az, amit következő karácsonyra kérni fog!

A mozaikpötyi készletekben többféle méretű pötyi található, a 30 mm-estől az egészen kicsiig, így a kirakható minták részletgazdasága egészen döbbenetes méreteket ölthet, a képek tényleg majdnem úgy néznek ki, mint egy mozaik! A Quercetti készletekben mintafüzet található, amiben kirakható képek sokasága segít a megfelelő minta megtalálásában, de a tábla alá berakható mintaképek – 1 kivétellel - már nincsenek! Ezért ez a pötyi azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik már a füzetben lévő mintáról le tudják olvasni, melyik pötyi hova való… Ennél a fajta pötyinél tényleg csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek!

Pötyi-kiegészítők

Szinte minden Miniland pötyihez kapható pótpötyi, ami egyrészt hasznos, ha otthon hirtelen – valamilyen rejtélyes oknál fogva - fogyóban lenne a pötyi, de igazán hasznos az óvodák és iskolák számára, hiszen így egyszerre több gyerek is tud a pötyivel játszani. A pótpötyik praktikus, lecsavarható tetejű, vagy négyszögletes dobozban érkeznek.

A póttáblák is jól jönnek akkor, ha több gyereket szeretnénk lefoglalni ezzel a nagyszerű játékkal, mivel a készletek csak 1 táblát tartalmaznak.

A pótmintalapok ugyanezen okból hasznosak: több gyerek tud velük játszani, és ha van több azonos képünk, a gyerekek akár versenyezhetnek is egymással, hogy ki tudja előbb kirakni?

Majdnem 20 féle pötyi kiegészítő kapható áruházunkban, így ez a lista csak ízelítőt ad belőlük:

Na, ki szeretne azonnal elkezdeni pötyizni? :)

Tetszett a poszt? Akkor nézz be hozzánk Facebookon is!