Blog

7+1 dolog, amit biztosan nem tudtál a jengáról

2021.02.08 15:28
7+1 dolog, amit biztosan nem tudtál a jengáról

Ki ne ismerné a jengát? Ki ne játszott volna már vele? És most mégis 7 olyan érdekességet mutatunk, amit biztosan nem tudtál még róla. Ha pedig mégis, az csak az jelenti, hogy ez a játék igazán a kedvenced!

Lássuk hát őket!

 

 1. A jengát egy nő, Leslie Scott „találta fel”. A hölgy már 65 éves, és egész biztosan megdöbbentőnek tartja a jenga hihetetlen sikerét.

 2. A játék 1983-ban született meg, tehát idén 38 éves! Ennyi idő alatt legalább 2 generáció nőtt fel ezen a pofonegyszerű, mégis korszakalkotó játékon.

 3. A jenga alapjáték 54 faelemből áll, minden faelem 3x olyan hosszú, mint amilyen széles.

 4. Maga a „jenga” szó a szuahéli nyelvből ered, és azt jelenti: „építeni”. Scott azért választotta ezt a szót, mert angol állampolgárként Afrikában született és beszél szuahéliül is.

 5. A jengát magyarul "leboruló torony" néven is szokták hívni, de ritkán. A jenga az csak jenga!

 6. Az eredeti jengából valaha épített legmagasabb torony 40 és 2/3 emelet magas volt. Hogy a kétharmad hogy jött ki, azt nem tudjuk....

 7. Alig van olyan játék, ami annyi mindent tudna, mint a jenga. Mert jengát nem csak azért érdemes játszani, mert jó móka. Próbára teszi a türelmet, javítja a precizitás iránti igényünket, megtanít óvatosan, fontolva haladni. Segíti a térbeli tájékozódást, az egyensúlyérzet kialakítását, a tervezést, és mindezt nem csak gyerekeknél. Jengázni bármilyen életkorban jó!

  7+1. Az idők folyamán számtalan változata készült el a jengának. A Katica Webáruházban ezekből 4 félét tudtok megvásárolni és kipróbálni: ti vajon fel tudjátok építeni a tornyot a 40. emeletig...?  Ez a négyféle jenga látható a képen, sorrendben balról jobbra: 
   

 

Van hát miből válogatni, ha ezen a hosszú, hideg és bezárkózott télen unatkoznátok. Jó jengázást!

Tetszett a poszt? Akkor nézz be hozzánk Facebookon is!


Family photo created by freepik - www.freepik.com