Magazin

Ezért játsszunk fogós puzzle-el!

2021.03.10 10:35
Ezért játsszunk fogós puzzle-el!

Fogós kérdés, hogy miért játsszunk fogós puzzle-el? De a válasz egyszerű: a fogós puzzle-ben sokkal több van, mint amennyi kívülről látszik...

Mi a fogós puzzle?

A fogós puzzle 1-2 éves gyerekeknek való kirakó, aminek a lényege, hogy a darabkákon fából készült apró fogó van, ennek segítségével kell a darabot a helyére illeszteni. „Trükkös” játék, mert bár nem látszik rajta, de nagyon sok területet fejleszt:

  • megtanítja a kicsiknek a formák felismerését, és azt, hogy hogyan kell beilleszteni azokat a megfelelő helyre. Ezzel segíti a későbbi, bonyolultabb kirakók használatát is, mivel megmutatja a kirakózás alapjait
  • segít a koncentrációban, a figyelmes „munka” iránti képesség kialakításában
  • növeli a kézügyességet, és mivel az egyes daraboknak fogójuk van, ezért a fogómozdulat elsajátításában is szerepe van
  • logikus gondolkodásra nevel: ha nem ment egyik oldalról, megpróbálhatjuk elforgatva berakni az elemet a helyére.
  • kudarctűrésre tanít, hiszen nem mindig sikerül elsőre belerakni a megfelelő alakot a megfelelő helyre
  • fejleszti a térbeni és síkbani tájékozódást is.

A fogós puzzle-ök konkrét témát járnak körül, így a játéknak nagy szerepe van még

  • a szókincs növelésében, mivel
  • lehet beszélgetni a kirakón látható emberekről, állatokról, tárgyakról
  • mesét is lehet kerekíteni az ábrák alapján, ráadásul
  • vannak olyan fogós puzzle-ök, amik hangot is kiadnak, így dupla móka a velük való játék.

Melyik fogós puzzle-t válasszuk?

Ahogy az „igazi” kirakóknál, a fogós puzzle-öknél is lehetőség van kevesebb vagy több darabos játék megvásárlására.

Fogós puzzle, állatkölykök, Goki, 15713

A kevesebb darabból (4-5) álló fogós puzzle a kisebbeknek ajánlhatóak, vagy első fogós puzzle-nek. Mivel csak kevés darabból állnak, ezért a kisgyereknek nem kell túl sokáig koncentrálnia, nem fárad el olyan hamar, de a játék mégis leköti. Ha a gyermek ügyes, vagy már van gyakorlata, akkor a 6-8 darabos fogós puzzle is hamar a kedvence lesz.

A Katica Webáruházban 4 darabos fogós puzzle-ök mindegyike keskeny falapon található, a többi kb. A4-es nagyságú. Ezért a 9-10 darabosak már kisebb méretű kirakósdarabokat tartalmaznak, hiszen csak így férnek el ugyanakkora területen. A kisebb darabok helyükre illesztése ügyesebb mozdulatokat igényel, ezért ezek már „profi” kicsiknek ajánlhatóak.


Fogós puzzle, tűzoltóság - Goki, 4488

Mivel nem mindig sikerül elsőre beletalálni a megfelelő formával a megfelelő helyre, sőt, a kicsik hajlamosak erőltetni is, hogy egy-egy oda nem illő darabot beszuszakoljanak, ezért a fogós puzzle-nak muszáj strapabírónak lennie. A Katica Webáruházban található összes fogós puzzle megfelel ennek a követelménynek. A kiváló minőségű játékairól ismert német GOKI cég kirakói mind fából készültek, a képekhez használt festékanyag minden tekintetben megfelel a gyerekjátékokkal szemben megkövetelt előírásoknak. Tartósságuk miatt több gyerek-generációt is kiszolgálnak, és óvodában is jól használhatók.

Milyen témáik vannak a fogós puzzle-öknek?

A legfontosabbak természetesen az állatok. Minden kicsi imádja őket. A GOKI fogós puzzle-ök között, akár kevés, akár sok darabosak, megtalálunk háziállatos, vadállatos, tengeri állatos, és állatkölykös kirakókat is.

A másik igen népszerű téma a járművek. Dudál, berreg, nénózik… mi lehetne ennél izgalmasabb?


Fogós puzzle, tenger - Goki, 14673

Fontos, hogy a kisgyerekek megismerkedjenek a körülöttük lévő világgal. Ha a család falun él, azért, ha városban, akkor azért érdemes a farm, tanya szereplőit bemutató fogós puzzle-t választani.

Érdeklődő gyerekek imádni fogják a komplexebb témákat bemutató kirakókat: tűzoltóság, munkához használt járművek, foglalkozások.

Jó-e az, ha egy fogós puzzle-nek hangja van?

A GOKI fogós puzzle-jei között 3 is akad, aminek hangja van: hangszerek, járművek és állatok. Fontos, hogy a gyerekek ne csak képeken lássák az állatokat, de tudják, hogy hangjuk is van és már hang alapján felismerjék őket. Sok anyuka énekel a gyerekének, de kevesen játszanak hangszeren. Az egyes hangszerek hangjának megismertetésében is szerep juthat a fogós puzzle-nek. És milyen jó móka együtt berregni az autóval, trombitálni a trombitával és bégetni a báránnyal! Tehát miért ne lenne jó, ha egy fogós puzzle-nek hangja van?

A Katica hangos fogós puzzle-jei 2 db AAA elemmel működnek, amik csavarral ellátott tető alatt kaptak helyet, így a kicsik még véletlenül sem tudják a fedelet felpattintva kivenni az elemet.

Ahogy látható, a fogós puzzle-ök kiváló szórakozást nyújtanak a kicsiknek és a fejlesztőjátékok terén is megállják a helyüket.
Kedved támadt körülnézni a fogós puzzle-ök között? Ide kattints!

Jó kirakózást!

 

Tetszett a poszt? Akkor nézz be hozzánk Facebookon is!